SEO Tips – Hur du enkelt kan förbättra din sajt


Har du en sajt som behöver lite kärlek? Rankar du inte i Googles sökresultat? Vet du inte hur du kan förbättra din sajt? Sökmotoroptimering (SEO) kan vara nyckeln som ger dig bättre positioner i det organiska sökresultatet och driver mer trafik till din sajt. Sökmotoroptimering kan te sig som en djungel med förvirrande termer och sajtförändringar, men det finns gott om optimeringstips som du enkelt kan utföra själv.

Se över dina titlar, meta descriptions och rubriker

Titeln är texten som syns i webbläsarens flik. Det är också det som syns i Googles sökresultat. Som du kanske förstår är titeln väldigt viktig för att Google ska veta vad din sajt och varje sida innehåller. Om du har en sida på sajten där du säljer ögonskugga ska titeln innehålla ordet “ögonskugga” och gärna en uppmaning till läsaren att agera såsom “köp”.

Rubrikerna, speciellt <H1> på varje sida, är också viktiga. Här behöver du inte uppmana till köp lika kraftigt, besökaren är redan på din sajt och ser utbudet. Men sökordet ska vara med i rubriken!

Meta descriptions är det lilla textstycket som syns under titeln i Googles sökresultat. Här har du chansen att snabbt förklara vad sidan innehåller och om du har något speciellt att erbjuda. Kanske har du REA just nu eller erbjuder fraktfri leverans? En meta description ska så klart också innehålla sökordet.

Sajthastigheten

En långsam sajt får inga fördelar av Google. Laddningstider mäts i millisekunder och det gäller att din sajt laddar snabbt för att du ska klättra i sökresultaten. Det finns massor med gratisprogram som kan analysera din sajthastighet men den bästa är Googles egna, PageSpeed Insights. De spindlar genom sajten och läser av svarstider. Och det bästa är att de kommer med utförliga rekommendationer om hur du kan förbättra sajten. För många kan laddningstiden bli hög på grund av för stora bilder på sajten, exempelvis. I andra fall kan det handla om stora mängder JavaScript.

Och tänk på att lägga fokus på mobilversionen av sajten, idag väljer Google att prioritera mobilversionen eftersom sökningar via mobilen har blivit så populärt.

Sajtens innehåll

Sedan kommer vi till något du får förbättra och förändra kontinuerligt: sajtens innehåll. Google gillar bra och välformulerade texter på sajter. Du behöver inte skriva en hel roman men sajten kan drabbas negativt om den lider av för tunt innehåll. Är du själv ingen toppskribent kan du använda tjänster som TopContent och helt enkelt beställa välskrivna texter som passar din sajt.

Guider, informativa artiklar, en kontinuerligt uppdaterad blogg och unika produktbeskrivningar är några exempel på bra innehåll. Har du tusentals produkter kan det vara lite övermäktigt att skriva unika beskrivningar till alla, istället kan du fokusera på att ha unika texter under varje kategori. Varje sida borde ha åtminstone 300 ord.

Kontrollera alltid att stavning och grammatik är korrekt på din sajt. På sidor där du knappt har någon text borde du definitivt skriva eller beställa mer!

Utför du dessa 3 steg kommer du med största sannolikhet att se förändringar på sajten inom en snar framtid. SEO är inte ett engångsprojekt, det är ett arbete som aldrig slutar. Mer komplicerade delar av SEO kan du med fördel lämna till en byrå men åtgärder såsom dessa klarar du på egen hand.

Lycka till!