Mobilen – ett digitalt under

När den första telefonen kom på 1870-talet var det ett stort kliv i utvecklingen. Det dröjde dock till början av 1900-talet som telefonen började finnas i hemmen. Från början var det främst de välbärgade som hade en telefon. Men tack vare utvecklingen blev telefonen ett kommunikationsmedel för alla samhällsklasser. Idag kan vi ta med oss telefonen vart vi vill och den är helt trådlös.

Den första mobiltelefonen

Redan på 1950-talet lades grunderna för vad en mobiltelefon är idag. Det var företaget Motorola som hade ambitionen att utveckla bärbara telefoner. Men det tog omkring 20 år för att utveckla konceptet. Den 3 april år 1973 skedde världens första samtal till en mobiltelefon. Ungefär tio år senare började allmänheten att använda mobiltelefoner. Men då var de stora och hade både knappsats och en antenn.

Smartphone

I slutet på 1990-talet utvecklades det vi idag kallar för smartphone. Smartphones är ungefär som en blandning mellan en dator och en mobiltelefon och de har flera smarta funktioner som mobilens tidigare föregångare inte hade. Nokia var det företag som var först med att ta fram smartphones. Men idag är Android och Apple de som är de stora giganterna på marknaden för smartphones. Android, det operativsystem som finns i princip alla smartphones som inte kommer från Apple. Apples egna smartphone heter iPhone och det var i samband med att den första iPhonen lanserades år 2007 som smartphones verkligen slog igenom. Idag är smartphones standard för alla mobiltelefoner och den används både för kommunikation, arbete och underhållning.

Skydda din mobil

Eftersom mobilen är en pryl som få kan leva utan är det viktigt att du skyddar den. Är du rädd om din smartphone ska du införskaffa ett bra skal eller ett fodral. Det kan du köpa på Skalhuset som har ett brett utbud på skal för alla sorters mobiltelefoner.